7 Tips Utama Cat Rumah oleh Tukang Cat Pro Kami di Kuala Lumpur dan Selangor

Bacalah 7 tips cat rumah oleh tukang cat pro kami di Kuala Lumpur dan Selangor hari ini.

Perubahan warna rumah menjadi cara bagus agar dapat menghidupkan suasana rumah, memastikan ia kelihatan bersih, bergaya minimalis dan selaras gaya hiasan minimalis – tanpa mengira umur rumah kita. 

Salah satu kontraktor cat rumah kami telah menyusun senarai pilihan serta tips cara teknik membuat pengecatan warna rumah yang mana pekerja ikuti semasa menjalankan projek di sekitar Kuala Lumpur dan Selangor.

Tanpa mengira saiz rumah kecil atau besar, baca tips panduan rumah bawah. Kontraktor berkemampuan mendapatkan hasil cat warna rumah yang cukup sempurna pada saat ini juga.

Tips Memilih Produk Berkualiti

Tips berikut: menggunakan cat warna rumah premium, memilih berus berkualiti mahupun memilih penggelek memang merupakan tips sesuai untuk meningkatkan peluang supaya berjaya. Bukan sahaja warna cat melekat pada dinding rumah dengan lebih lekat, bulu penggelek akan mengelakkan daripada bercampur ke dalam cat warna basah. Kita memiliki keyakinan bahawa warna permukaan rumah selepas dicat kelihatan terbaik.

Tips Bersihkan Permukaan Kotor Sebelum Mengecat

Tips berikut mesti dilakukan sebelum anda membuat kerja mengecat rumah profesional. 

khidmat-cat-kediaman-terbaik-lembah-klangSekiranya pemilik rumah ingin mengecat di atas permukaan yang kotor berminyak, warna cat akan lebih mudah dikupas. Tips berikut sebelum mengecat iaitu basuh permukaan bersama bahan pembersih yang kuat. Pembersih ini berfungsi menjadikan warna permukaan rumah yang dicat mahupun divarnis bersih untuk membantu pelekatan warna cat baru rumah. Ianya sangat sesuai untuk membersih kawasan rumah berminyak. Salah satu contoh ialah bilik mandi rumah. Bahan pembersih berkemampuan ini boleh menghilangkan banyak kesan kotor di sekeliling suis lampu serta tombol pintu rumah.

Sama ada dinding baru yang ingin dicat untuk kali pertama, permukaan yang telah digunakan untuk beberapa tahun ataupun terdapat pelbagai perubahan kertas dinding, pemilihan bagi menggunakan kertas pasir untuk meratakan permukaan adalah kritikal. Sebuah lapisan undercoat baru diperlukan. Hal ini membiarkan warna cat melekat secara sempurna. Dua lapisan undercoat diperlukan agar dapat mencapai warna benar lalu mencapai tahap hias tahan kilauan.

Tips Menggunakan Kertas Pasir Antara Lapisan Warna Cat

Hal ini memastikan hasil licin, kerana mana-mana benjolan yang berlaku semasa lapisan sebelumnya dapat dihilangkan. Namun, tips penting ialah anda hanya menggunakan kertas pasir di permukaan luar apabila warna cat telah kering. Kebanyakan orang membersihkan habuk luar demi mengeluarkan mana-mana benda asing yang menghasilkan tekstur kasar.

Tips Menggunakan Pita Masking Bahagian Tepi Dinding

Satu tips penting yang berkesan dalam memastikan sisi dinding yang bersih apabila membuat perubahan warna dalaman rumah adalah menggunakan banyak pita masking yang dilekat lapisan tepi papan, pahat dan tingkap – dari dasarnya, bila ada satu warna bertemu dengan warna lain, pastikan tiada sisa cat yang ditinggalkan melainkan anda menggunakan pekerja cat rumah yang pakar. Tips ini akan mengelakkan cat daripada bercampur dan mempengaruhi kebanyakan orang daripada mendapatkan cat yang tak diperlukan di lantai mahupun tepi dinding rumah.

Tips Dapatkan Pengecat Profesional

Mendapatkan syarikat cat rumah profesional adalah idea baik. Projek gaya kombinasi minimalis rumah kelihatan mudah, tetapi ia menjadi kerja terlalu susah sejak saat anda bermula. 

Perbezaan antara kerja seorang profesional dan seorang amatur agak senang dibezakan bahkan dapat merendahkan tahap rumah. Jadi, sila memilih seorang profesional. Dengan memilih kontraktor, pemilik rumah dapat menjimatkan masa, wang, selepas itu menikmati hasil gaya minimalis yang profesional bertahun-tahun lamanya.

Walaupun terdapat beberapa faktor meningkatkan hasil kerja cat anda, ternyata jika anda mahu hasil terakhir yang tahan lama, anda perlu memilih bekerja bersama pengecat rumah profesional.

Tips Gunakan Kapas Pelindung Lantai Daripada Plastik

Tumpahan cat pasti berlaku. Ketika mengecat, titisan cat atas lantai rumah berkemungkinan merosakkan keindahan bilik. Kain plastik licin diperlukan untuk berjalan, menetapkan tangga serta mengelakkan ia melekat pada suatu tempat. Lebih buruk lagi, tumpahan cat atas plastik tetap basah. Mereka boleh melekat kasut anda lalu dijejaki melalui rumah.

Sebaliknya, kain kapas memainkan peranan sebagai penyerap dari tumpahan cat. Ia harus menyerap agar meninggalkan lantai rumah anda tanpa luka.

Tips Elakkan Kesan Cat Tidak Rata 

Tempat baru dicat berkemungkinan kelihatan tidak seragam. Warna seperti warna putih mungkin kelihatan seragam, tetapi kilauan warna putih tersebut terlihat kurang konsisten. Ini biasanya berlaku atas lubang-lubang ditambah retak yang diisi dengan bahan filler untuk dinding rumah. Bahan filler menyerap cat lalu menjadikan permukaan rumah tidak rata. Apabila terdapat pantulan cahaya, bintik-bintik sedikit ini terlihat atas dinding rumah. Pelapik primer bertujuan menghilangkan perbezaan antara permukaan sinar dan bertekstur.

Sila memilih pasukan mengecat yang memiliki pengalaman dalam projek cat dalam kediaman rumah di seluruh Kuala Lumpur dan Selangor. Dengan memilih kontraktor profesional, kami sendiri menawarkan perkhidmatan cat rumah dengan harga berpatutan saja tanpa mengira waktu.