Info Tentang Cara Memilih Warna Cat Rumah Anda

Ketahui semua yang anda ingin tahu tentang cara memilih warna cat rumah anda mengikut citarasa keluarga anda dengan tips mengecat yang berguna oleh pakar cat rumah kami di Kuala Lumpur dan Selangor.

Mengecat adalah cara yang cepat dan murah dalam memberi ruang lama sebuah nafas udara segar atau membuat rumah anda senang untuk dijual jika anda meletakkannya di pasaran. 

Memilih Warna Cat untuk Kediaman Anda:

Bagaimana pentingnya memilih warna? Apabila memilih untuk rumah anda, ia amat penting. Tidak ramai yang menyedari hal ini dan mengambil mudah dengan memilih untuk mengekalkan satu jenis warna kosong atau warna cat asal sebuah rumah yang dibeli. Tetapi pemilihan warna rumah anda boleh menjejaskan banyak faktor penting.

Kepentingan Warna:

Pernahkah anda tertanya-tanya mengapa anda serta-merta merasa tidak selesa ketika berjalan ke dalam satu bilik, tetapi berasa sangat santai dan selesa apabila melangkah ke arah yang lain? Itulah kuasa warna yang luar biasa. Sama ada secara sedar atau tidak, warna memberi kesan kepada cara kita berperasaan dan dalam sesetengah tempat tertentu ia membentuk sebahagian besar tindak balas terhadap mana-mana ruang atau objek. Kesannya sangat halus, tetapi penting.

Selain daripada mempengaruhi emosi kita, warna juga merupakan faktor yang sangat penting ketika menjual rumah. Sesetengah orang lebih suka warna terang manakala sesetengah sukakan yang neutral. Atas sebab ini, apabila menjual rumah individu dalam bidang hartanah biasanya meninggalkan dinding kosong atau putih sehingga pemilik kediaman yang berpotensi dapat menggambarkan pilihan warna mereka sendiri di dinding.

Saat rumah menjadi tempat di mana anda berehat dan meluangkan masa yang paling lama, ia pasti penting untuk memilih warna mengikut kesukaan anda.

Memilih Warna Sendiri:

Biarpun apa yang dikatakan oleh sesetengah pihak, memilih warna cat untuk rumah anda tidak semudah seperti memilih warna kegemaran anda. Misalnya anda sukakan warna ungu, ia belum tentu kelihatan menarik di dinding anda atau dengan pencahayaan yang ada di rumah anda. Terdapat banyak pertimbangan yang perlu anda teliti ketika memilih warna cat yang tepat untuk rumah anda.

Jika anda sedang dalam proses menjual rumah anda, saya cadangkan memilih warna putih atau putih mati sebagai pilihan untuk dinding. Ini membolehkan pembeli mudah menutup dinding dengan pilihan warna mereka dan akan memberikan bilik anda penampilan yang cerah dan bersih. Anda boleh mengubah suasana mana-mana bilik di rumah anda dengan sedikit perancangan dan beberapa warna, mengubah warna-warna mengikut gaya atau citarasa tertentu.

Peraturan praktikal yang baik adalah mengingati roda warna. Warna berhampiran antara satu sama lain pada roda warna seperti biru dan ungu adalah sama antara satu sama lain dan akan membolehkan satu warna lebih menonjol. Warna bertentangan pula pada roda warna seperti hijau dan merah adalah saling melengkapi dan sesuai digunakan antara satu sama lain. Menggunakan nada warna yang sama (contohnya Hijau) akan memberikan anda gaya yang halus dan menenangkan. Mengecat dengan warna-warna cair seperti biru, hijau dan ungu menampakkan bilik kecil kelihatan lebih besar dan lapang manakala warna-warna seperti merah, kuning dan oren akan memberi ruang penampilan yang lebih bersemangat.

Anda boleh mengubah kehangatan walaupun dengan warna merah atau kuning dengan memilih warna pucat seperti warna merah jambu, pic atau kuning mentega. Warna-warna hangat mempunyai warna yang sejuk sebagai warna pelengkap mereka manakala warna-warna sejuk juga sebaliknya.

Jika anda memerlukan bantuan mengenai pilihan warna untuk rumah anda di kawasan Kuala Lumpur atau Selangor, hubungi pasukan pro kami melalui panggilan atau e-mel untuk maklumat lanjut mengenai perkhidmatan mengecat kami sekarang!