Cara dan Proses Cat Pintu Rumah

Adakah anda bertanya tentang sebab dan cara cat pintu rumah atau mencari tukang cat rumah berpengalaman di Kuala Lumpur atau Selangor?

Sebab utama adalah kerana ia dapat menunjukkan penampilan rumah.

Katakan anda mempunyai pintu kayu jati yang klasik atau pagar di mana penggunaan tersebut sudah 40 tahun, namun ia tidak dapat kelihatan cantik sehingga pengecatan dijalankan. Ia boleh menjadikan ruangan rumah kelihatan lama walaupun warna ia dicat dan sepadan dengan dinding. 

Beberapa sebab pintu rumah perlu dicat:

  • Tahan Lama

servis-tukang-cat-pintu-rumah-lembah-klangPintu gaya kayu dan cedar sudah semakin popular. Biasanya pintu-pintu itu harus dicat sekali setiap lima tahun dan pagar jenis besi harus dicat sekurang-kurangnya sekali setiap sepuluh tahun. Hal ini adalah untuk melindungi enamel agar dapat mencegah hakisan antara pintu panel. Kita harus mengecat pintu dengan kerap setelah beberapa tahun seperti mengecat warna rumah. 

  • Penampilan

Lapisan warna cat baru pintu rumah dapat memberi perbezaan besar dalam penampilan bangunan yang sepadan dengan dinding rumah. Sama ada anda memutuskan cara untuk gunakan warna demi membezakan trim pintu rumah atau cara menggunakan reka bentuk unik saja, pintu hadapan rumah semestinya menjadi sangat berbeza. 

  • Fungsi

Mencegah kerosakan, hakisan, dan pendedahan kepada unsur cuace adalah penting. Terutamanya dengan pintu kayu rumah, cara penyelenggaraan iaitu mengecat dapat menggandakan ketahanan pintu. Sebaik sahaja kayu atau besi mula kakis dan reput, komponen lain juga mula longgar.

  • Nilai

Salah satu sebab utama. Cara pengecatan memang dapat meningkatkan nilai rumah.

Proses cat pintu:

Berikut merupakan cara dijalankan bertujuan memberi penampilan baru kepada pintu kayu rumah dari awal sehingga ke akhir dengan tips perkhidmatan mengecat:

Langkah pertama:

Membersihkan tempat permukaan kayu. Ia terlihat sebagai idea baik bagi bersihkannya dahulu. Jadi, kami bermula dengan mengeluarkan tali pengikat dan penutup lama secara berhati-hati. 

Langkah kedua:

Menyediakan pintu kayu dengan keadaan baik. Pertama sekali, pita khas dipasang di sekitar pintu, dan tarp plastik yang lebih diletakkan di lantai. Cara ini memastikan cat tidak terjatuh pada mana-mana kawasan sekitarnya.

Langkah ketiga:

Sediakan mesin semburan jika diperlukan. Sebuah mesin semburan sentiasa sedia dari kami demi kerja mengecat sekiranya diminta oleh pelanggan secara mudah.

Langkah keempat:

Sapukan cat lapisan pertama. Cat ringan digunakan untuk pintu kayu dan lapisan luar terakhir. 

Langkah kelima:

cat-pintu-depan-rumah-kepongMenjaga butiran-butiran kecil pintu. Selepas cat lapisan pertama digunakan, berus cat digunakan pada kesan celah kecil dan bahagian tersembunyi. Tangga sering digunakan untuk langkah ini.

Langkah keenam:

Mengecat lapisan terakhir. Selepas cat lapisan pertama sudah kering, juruteknik menyediakan mesin semburan sekali lagi sebelum menyembur lapisan warna cat yang terakhir.

Langkah ketujuh:

Membersihkan tempat. Selepas warna cat lapisan terakhir telah disembur, semua bahan pita akan dibuang dan lapisan plastik di bawah dikemas. Mana-mana kawasan yang mempunyai cat yang berlebihan turut dibersihkan.

Anda mungkin meminati gaya kombinasi minimalis. Pelbagai cara perkhidmatan disediakan bagi mengecat dengan fleksibel dari awal sehingga projek siap untuk memudahkan prosesnya. Kami sendiri ingin menawarkan servis tukang kediaman yang berkualiti agar anda dapat memperoleh ketenangan fikiran. 

Sebagai salah satu syarikat tukang rumah yang telah lama berkhidmat di Lembah Klang untuk cat pintu rumah, kami memiliki reputasi baik. Dengan cara perkhidmatan yang cemerlang, jumlah kos rendah serta mutu kerja yang menarik, sila yakin untuk memilih kami bagi membuat sebarang projek kediaman.

Sila hubungi talian khidmat pelanggan sekarang melalui telefon untuk servis mengecat pintu rumah.