Idea Untuk Memilih Warna Cat Dalam Rumah

Warna cat dalam rumah anda yang baru dicat boleh membawa tema baru ke rumah anda di lokasi Kuala Lumpur atau Selangor. Cuba fikir apakah perbezaan pada dapur, pada ruang tamu dan pada bilik akan kelihatan dengan perubahan warna dinding putih tahun ini. 

Tanpa sebarang perubahan renovasi utama pun, mengecat pada dinding putih dalam rumah merupakan tugas penting yang cepat bagi mengubah setiap bilik di ruangan dalam rumah bagi gaya minimalis.

Terdapat lebih daripada 3000 warna cat rumah untuk dipilih. Warna tersebut berjenis flat atau satin, kombinasinya bergantung pada apa yang kamu suka.

Anda pasti bertanya tentang perkhidmatan perundingan warna yang percuma. Kebiasaannya, perkhidmatan cat dalam rumah serta luar rumah kami termasuk memberikan tips di samping model sampel cat percuma untuk dicuba pada dinding dalam rumah sebelum pengecat kami tiba dari syarikat.

Pelbagai Kemungkinan Cat

cat-dinding-feature-wall-lembah-klangWarna cat baru berkemampuan mengubah penampilan keseluruhan bilik dalam sebuah rumah. Ia selalunya merupakan cara paling cekap untuk mengubah selain juga mengemas ruang rumah. 

Kebanyakan pemilik minimalis rumah mempunyai dinding besar. Oleh itu mereka pilih warna taupe moden atau membuat keputusan demi menonjolkan ruang tertentu bersamaan warna yang gelap.

Pemilihan cat boleh membawa banyak kemungkinan.

Psikologi Warna Cat

Sama ada ia menjadikan kita kreatif, romantis, santai atau ceria, pemilihan warna dalam rumah akan memberi kesan dalam perasaan di kehidupan kita.

Kajian terperinci telah dijalankan berkenaan warna tertentu (pada kumpulan warna tertentu) mendapat reaksi yang sama dari kebanyakan orang. Itu sebabnya bahawa tugas menentukan warna penting. Secara umumnya, terdapat warna yang sesuai ketika bekerja, berehat maupun bermain.

Bacalah tips psikologi warna rumah berikut:

Warna cat rumah berunsurkan merah berkemungkinan ialah warna yang paling terang lalu dapat meningkatkan kesan adrenalin selain juga kadar jantung yang tak dapat diberikan oleh warna lain. Ia kadang kala dianggap terlalu merangsangkan untuk bilik. Sekiranya anda ingin memilih warna untuk pusat penjagaan anak, pilih dengan berhati-hati, kerana warna tertentu mempunyai banyak elemen tersebut dalam mereka.

Cat berwarna kuning boleh menangkap ciri-ciri kesan sinaran matahari serta kebahagiaan rumah, menjadikannya pilihan pada dapur, dalam bilik makan ataupun dalam bilik mandi.

Warna cat biru mempunyai unsur tenang. Di samping itu, ia juga dikatakan boleh menurunkan tekanan darah selain mengurangkan kadar jantung. Itu sebabnya ia sering disyorkan dalam ruang tamu, dalam bilik tidur dan dalam bilik mandi.

Cat hijau adalah warna hebat yang memang sesuai digunakan oleh semua bilik rumah. Ia dipercayai boleh mempengaruhi badan dalam mengurangkan tekanan lalu membantu kita berehat.

Warna cat ungu yang paling gelap adalah agak dramatik, elegan dan canggih, tetapi ia menjadi warna yang sangat unik. Contohnya warna hitam. Hal ini kerana ia dapat membawa suasana rumah santai untuk bilik, tetapi ia tidak dianggap sebagai warna sejuk.

Warna cat oren membangkitkan semangat cerah, membawa unsur keseronokan, serta bertenaga. Walaupun penggunaan warna ini bukan selalunya idea terbaik pada bilik dan pada ruang tamu rumah, tetapi ia sangat sesuai bagi suasana tempat luas mahupun sempit sama ada pejabat mahupun bilik belajar.

Skim cat warna neutral (seperti warna pastel kelabu dan putih) biasanya didapati terlebih sederhana ( mereka boleh kelihatan bergaya minimalis), jadi jika kamu sudah memastikan gaya kombinasi minimalis rumah dipilih dengan tepat, maka skim warna rumah neutral menjadi pilihan utama.

Sebagai salah satu syarikat profesional, kami menjamin perkhidmatan cat rumah yang baik bagi ruangan rumah keluarga anda pada sentuhan terakhir. 

Tanpa mengira keadaan cat dinding sekarang, kami selalu memastikan proses cat pada ruang dijalankan dengan lancar. Kerja kami mesti bersifat profesional sebelum kita memulakan proses mengecat agar produk akhir kami memiliki hasil berkualiti.

Perlu mencari perkhidmatan cat ruangan dalam rumah bagi membuat penampilan baru pada ruangan rumah anda? Hubungi kami hari ini untuk anggaran serta sebut harga percuma sekarang!