Cat Bilik Tidur Anak Lelaki di Kuala Lumpur & Selangor

Tips untuk memilih warna cat yang sesuai untuk bilik anak lelaki anda. Anda telah memilih warna untuk bilik tidur anda. Warna untuk dapur dan ruang tamu juga telah dipilih. Satu lagi perkara yang perlu dilakukan adalah untuk memilih warna untuk bilik tidur anak lelaki anda. Apakah warna yang sesuai untuk dicat di bilik tidur seorang kanak-kanak lelaki?

Kajian telah menunjukkan bagaimana warna boleh mempengaruhi tingkah laku dan perasaan kita. Warna boleh meningkatkan prestasi akademik, daya ingatan kanak-kanak dan menggalakkan mereka tidur dengan lebih baik pada waktu malam dan merangsang badan dan otak. 

Semua manfaat ini adalah sangat baik jika warna dapat disesuaikan di bilik tidur anak anda. 

Berikut merupakan warna-warna yang terbaik, dan sebabnya anda harus memilih warna cat ini: 

Putih

Warna putih mewakili kesucian dan kebersihan. Warna ini adalah warna yang terbaik untuk digunakan sekiranya anda bercadang untuk menjadikan bilik kanak-kanak kelihatan lebih besar. Walaupun bilik tidur yang putih mungkin agak membosankan untuk bilik kanak-kanak, tetapi kami mempunyai beberapa tips untuk menceriakannya. 

Latar belakang putih dengan beberapa hiasan yang berwarna cerah seperti katil atau perhiasan akan membuat bilik tersebut ceria. Cuba fikirkan warna putih sebagai kanvas yang lebar dan kosong dan pilihlah beberapa hiasan yang berwarna terang untuk mencapai gaya yang sinergi. 

Perak

Bilik tidur yang moden untuk kanak-kanak boleh menggunakan warna perak atau ‘silver’ untuk memberi perasaan moden bagi rumah mereka. Warna perak memberi ilusi, kerana ia memainkan warna di antara warna biru dan kelabu. 

Warna perak juga merupakan warna yang sesuai untuk lelaki dan perempuan dan sesuai untuk semua kanak-kanak. 

Warna perak boleh menjadi warna yang sangat serba boleh apabila kita cuba memikirkan potensinya.

Biru

cat-bilik-bayi-damansara-jayaSekiranya anda mempunyai budak lelaki, secara automatiknya anda akan berfikir tentang warna biru. Tidak apa, kerana biru merupakan salah satu warna yang terbaik untuk menghiasi dinding anak anda. 

Warna biru adalah warna kegemaran untuk budak lelaki dan ia memberikan perasaan untuk menurunkan suhu badan. 

Unsur biru juga membawa perasaan tenang (terutamanya warna biru muda) dan dapat memberi suasana santai. Warna ini sesuai untuk menanangi masalah tingkah laku dan sesuai dengan rumah. Pastikan bilik tidur anak anda dicat setiap dua tahun untuk mengelakkan bilik itu menjadi terlalu gelap.

Hijau

Warna ini membawa alam dari luar dan dapat memberikan pemandangan yang menyegarkan ke bilik tidur anak anda. Warna hijau mewakili kebebasan, alam semula jadi dan mempunyai aura yang tenang bagi anak anda.

Warna hijau juga merupakan warna sayur-sayuran dan buah-buahan yang segar, dan warna ini mungkin dapat mengalakkan anak  memakan lebih banyak sayur-sayuran untuk makan tengah hari dan makan malam. Hijau dipastikan dalam kajian bahawa dapat meningkatkan kadar bacaan kanak-kanak serta meningkatkan pemahaman. 

Ketenangan, kedamaian dan rehat adalah manfaat yang didapati untuk warna ini. Anda juga boleh menghiasi bilik dengan memotong rupa haiwan dan pokok untuk menceriakan bilik.

Kelabu

cat-bilik-bayi-lembah-klang

Kelabu adalah pilihan warna neutral dalam bilik kanak-kanak yang terdapat di Malaysia sejak beberapa tahun dahulu. Kelabu mungkin akan kelihatan membosankan dan suram apabila banyak digunakan dalam rumah, tetapi apabila anda menggabungkan mereka dengan beberapa warna lain yang berlainan, bilik tidur akan menjadi ceria dan membawa perasaan meriah.  

Elegan dan canggih adalah tema utama sekiranya anda memilih warna kelabu sebagai warna anda. 

Cuba gabungkan mereka dengan warna seperti biru mudah, merah jambu, kuning atau oren supaya tidak berasa suram. Kelabu juga memudahkan kehidupan anda, kerana anda tidak perlu membersihkan kotoran dan pensil yang sering dilukis pada dinding.

Kuning

Warna kuning mungkin merupakan warna cat yang terang yang boleh dipilih untuk bilik tidur anak anda. Kuning melambangkan warna utama matahari, dan merupakan warna kebahagiaan dan penuh harapan! 

Sekiranya anda ingin menyampaikan unsur bermotivasi dan membolehkan anak menumpukan tumpuan yang lebih baik, anda boleh menggabungkan warna kuning dengan warna yang berbeza untuk memberi kesan maksimum. 

Kuning terang meningkatkan daya ingatan, sementara cat kuning lembut meningkatkan daya tumpu perhatian. Dengan warna ini, anak-kanak akan lebih cenderung menjadi ceria dan bertenaga, dan akan mendapat tinjauan positif berbanding dengan warna lain yang kurang terang. 

Cuba mengimbangkan warna kuning dengan warna lain kerana terlalu banyak warna ini boleh membawa unsur kegelisahan yang tidak diingini. 

Jangan tunggu lagi dan hubungi pasukan kami hari ini untuk mendapatkan konsultasi cat warna untuk mengecat bilik anak lelaki anda!

Servis Cat Bilik Anak Yang Kami Tawarkan:

Bilik Bayi / Nurseri

Testimoni

Anak lelaki saya Jason gembira bermain dan tidur di biliknya setelah dicat oleh pasukan anda. Terima kasih! - Puan Ling Yan

Sebut Harga Percuma

ST Coatings Enterprise 

001400998-W

Alamat

C-09-05, Kondominium Aseana Puteri, Jalan Puteri 9/1, Bandar Puteri Puchong, 47100 Puchong, Selangor