Cat Bilik Tidur Anak Lelaki di Kuala Lumpur & Selangor

Para ibu di Kuala Lumpur dan Selangor, bacalah tips untuk memilih warna cat bilik tidur anak lelaki anda yang sesuai untuk dia. Selepas pilih cat terbaru ruangan bilik tidur rumah, cat ruangan dapur rumah dan ruang tamu, hanya satu lagi perkara pening yang perlu dilakukan, iaitu menentukan cat di tempat bilik tidur anak lelaki atau anak perempuan. 

Apa warna cat harus digunakan ketika mengecat di tempat bilik tidur seorang anak?

Kajian telah menunjukkan bagaimana jenis warna cat mempengaruhi tingkah laku serta perasaan anak. Warna cat meningkatkan prestasi akademik anak, daya ingatan anak dan menggalakkan anak tidur terutamanya waktu malam serta merangsang badan dan otak. 

Semua manfaat dinyatakan sini adalah bagus kalau berbagai warna cat disesuaikan di bilik tidur rumah anak. 

Sebab kita harus pilih warna cat berikut: 

Putih

Putih mewakili model kesucian dan kebersihan. Putih adalah cat minimalis terbaik digunakan sekiranya kamu bercadang nak menjadikan bilik tidur anak kelihatan lebih luas daripada sempit. Namun, bilik tidur rumah yang putih mungkin agak membosankan di bilik tidur anak. Jangan risau, kami mempunyai idea untuk menceriakannya. 

Latar belakang putih dengan hiasan cerah seperti katil atau perhiasan mampu membuat bilik tidur tersebut ceria. Maka, cuba fikirkan putih sebagai kanvas lebar lalu pilihlah perabot berwarna terang supaya mencapai gaya begitu sinergi. 

Perak

Bilik tidur rumah anak yang moden boleh menggunakan perak atau ‘silver’ demi memberi perasaan moden bagi anak. Gunakan perak demi memberikan dekorasi ilusi, kerana ia memainkan warna sederhana di antara biru dan kelabu. 

Perak memiliki kreatif minimalis untuk tiga kumpulan – lelaki, perempuan, dan kanak-kanak. 

Perak ialah warna sangat serba boleh apabila memikirkan potensinya.

Biru

cat-bilik-bayi-damansara-jayaSekiranya terdapat anak lelaki atau anak perempuan, secara automatiknya biru akan terfikir. Biru ialah salah satu cat terbaik sebagai dekorasi dinding anak. 

Biru adalah warna kegemaran untuk anak lelaki dan sesetengah anak perempuan. Ia membawa perasaan untuk menurunkan suhu badan. 

Unsur biru terutamanya biru muda boleh membawa gambar perasaan tenang. Biru memberi suasana santai. Cat ini bagus untuk menanangi masalah tingkah laku dan padan dengan rumah. Pastikan dinding bilik tidur rumah semua orang dicat setiap dua tahun untuk mengelakkan bilik tidur rumah itu menjadi terlalu gelap.

Hijau

Hijau membawa motif alam dari luar. Hijau membawa pemandangan menyegarkan ke bilik tidur rumah anak. Hijau mewakili kebebasan, alam semula jadi serta mempunyai aura tenang kepada anak.

Hiijau memberi gambar sayur-sayuran dan buah-buahan segar. Warna itu berkemungkinan mengalakkan anak memakan sayur-sayuran. Hijau telah dipastikan dalam kajian bahawa dapat meningkatkan kadar bacaan anak serta meningkatkan pemahaman. 

Ketenangan, kedamaian dan rehat adalah manfaat didapati untuk cat ini. Anda juga boleh menghiasi dinding bilik tidur rumah dengan memotong rupa haiwan dan pokok untuk menceriakan bilik tidur.

Kelabu

cat-bilik-bayi-lembah-klangKelabu adalah pilihan warna neutral model bilik tidur anak yang terdapat di Malaysia sejak beberapa tahun dahulu. Kelabu mungkin kelihatan membosankan ditambah suram apabila digunakan dalam rumah, tetapi apabila gabungkan mereka dengan warna berlainan, bilik tidur akan bertukar suasana ceria mahupun membawa perasaan meriah.  

Elegan dan canggih adalah tema inspirasi minimalis utama sekiranya anda pilih kelabu.

Cuba gabungkan dengan warna sama ada biru mudah, pink merah jambu, kuning atau oren agar kurang berasa suram. Kelabu memudahkan kehidupan, kerana tak payah membersihkan kotoran pensel yang sering dilukis pada dinding.

Kuning

Kuning mungkin ialah cat terang yang dipilih di dinding bilik tidur anak kecil. Kuning memang melambangkan sumber utama matahari, dan merupakan warna kebahagiaan penuh harapan! 

Sekiranya anda suka menyediakan unsur bermotivasi ataupun ingin membolehkan anak menumpukan tumpuan lebih baik, sila gabungkan kuning dengan warna berbeza untuk memberi kesan maksimum. 

Kuning terang meningkatkan daya ingatan, sementara kuning lembut meningkatkan daya tumpu perhatian. Kali ini, anak mesti berasa ceria, bertenaga, lalu mendapat tinjauan positif berbanding warna lain yang kurang terang. 

Cuba mendekorasi kuning ditambah cat warna lain sebagai pengganti kerana terlalu banyak kuning pastinya mendatangkan unsur kegelisahan tidak diingini. 

Sedang mencari masa menghubungi kontraktor cat rumah? Jangan tunggu lagi. Hubungi pasukan kami sekarang untuk mendapatkan konsultasi cat warna, wallpaper berdasarkan keperluan, anggaran kos tepat, cara bekerja, nasihat pengecatan dari umur kanak-kanak sehingga ke remaja nanti untuk bilik tidur anak.

Servis Cat Bilik Anak Yang Kami Tawarkan:

Bilik Bayi / Nurseri

Testimoni

Anak lelaki saya Jason gembira bermain dan tidur di biliknya setelah dicat oleh pasukan anda. Terima kasih! - Puan Ling Yan

Sebut Harga Percuma

ST Coatings Enterprise 

001400998-W

Alamat

C-09-05, Kondominium Aseana Puteri, Jalan Puteri 9/1, Bandar Puteri Puchong, 47100 Puchong, Selangor