Cat Feature Wall di Kuala Lumpur & Selangor

Cat feature wall atau mengecat dinding accent adalah penyelesaian yang baik untuk mereka di lokasi Kuala Lumpur dan Selangor yang berhasrat untuk menghiasi ruangan kediaman mereka tetapi masih belum bersedia untuk mewarnai seluruh bilik. 

Walaupun anda berani dalam menggunakan warna di mana-mana, dinding tumpuan “focal wall” mampu menaikkan kehangatan dan mewujudkan suasana baru yang segar dengan kos dan hasil usaha yang minimum. 

Dinding accent atau feauture wall di dalam bilik adalah ibarat tanda seru di akhir perkataan – ia menambahkan keseronokan dan kepentingan bagi sesuatu ruang. 

Dengan mengecat dinding accent, anda dapat mencipta citarasa seni bina, dan rekabentuk dalam sebuah kotak bilik, mengalihkan pandangan secara strategik ke arah tempat yang anda inginkan atau menekankan ke titik fokus yang sedia ada. Namun di kedudukan yang salah ia nya akan tampak janggal dan mengelirukan, oleh itu pemilihan tepat dalam perincian dinding adalah amat ‘berat’ atau kritikal. 

Tidak seperti yang difikirkan oleh kebanyakan orang, dinding pertama yang anda lihat apabila memasuki sesebuah ruang tidak semestinya yang terbaik untuk menyerlah.

Malah, terdapat lebih banyak keputusan di ambil kira dan garis panduan berikut akan membantu anda menentukan dinding mana yang hendak dipilih.

Melainkan anda pasti dengan apa yang anda lakukan, anda mungkin ingin meneruskan pilihan selamat seperti itu, pandangan tentang bukti-bukti kesalahan dalam mengecat dinding accent. Dengan cara itu, anda masih terjamin dalam mewujudkan hasil gaya profesional.

Tips Mengecat Dinding Feature Wall / Accent

  • Dinding accent amat menarik dalam ruang kosong – dalam erti lain tanpa dinding ataupun tingkap. Anda mungkin tergoda dengan bingkai pintu Perancis yang indah atau tingkap besar dengan pemandangan yang menakjubkan, namun seringkali ini nampak menganggu bukan menyerlahkan. Selain itu, cahaya dari tingkap biasanya akan menjadikan warna accent kelihatan gelap atau hampir tidak kelihatan pada siang hari.
  • Di dalam bilik yang berbentuk memanjang, dinding yang terbaik untuk diserlahkan ialah dinding pendek di kedudukan paling jauh – warna accent akan menarik perhatian dan membuat dinding kelihatan lebih dekat kepada anda, sudut pandangan pula membetulkan bentuk bilik. Mengecat dinding yang terpanjang dengan berbeza-beza hanya akan menekankan saiz ukuran. Atas sebab ini, menonjolkan dinding kongsi (biasanya terdapat dalam ruang pelan terbuka) seringkali menjadi idea yang bagus. Bukan anda sahaja mempunyai masalah dalam menentukan di mana untuk bermula (jika dinding menjangkau dapur dan ruang tamu, sebagai contoh) tetapi anda juga akan membuat ruang kelihatan tidak sama panjang dan tiada keseimbangan.
  • Adakah bilik anda mempunyai titik fokus? Kerana biasanya ia lebih baik untuk menonjolkan kegemaran sedia ada daripada melakukan yang baru. Sebagai contoh, jika anda mempunyai sudut pembakaran, di mana ia dibina dari dalam, ia telah menjadi pusat tumpuan semula jadi terserlah di bilik (tanpa perlu mencipta sesuatu yang berbeza), bahkan anda boleh membuatnya lebih menonjol dengan mengecat dinding pada warna yang berbeza daripada yang lain. Dengan itu anda bekerjasama, bukan bersaing dengan nya. Ciri-ciri semulajadi juga termasuklah kepala katil anda atau perabot penting (biasanya sofa), dinding tersebut mengekalkan sebuah karya seni yang dramatik, atau ciri dinding seni bina yang mampu menarik perhatian.
  • Apabila tiada titik fokus semulajadi di dalam bilik, anda boleh menciptanya. Pilih dinding terbaik untuk cat aksen (mengikut cadangan-cadangan di atas), kemudian lihat di sekeliling – apa yang anda mahu paparkan?  Mungkin anda mempunyai lukisan kegemaran atau koleksi bingkai gambar, perabot yang unik bahkan tanaman hidup yang anda sayangi? Berlatar belakang warna accent, barangan ini dapat mencuri tumpuan dan mendapat perhatian.
  • Sebelum mengecat dinding, pastikan tiada saingan dari dinding lain di dalam ruang bilik. Jika mana-mana dinding yang bersebelahan mempunyai unsur “mengarah” atau “tepat di wajah anda” di mana amat mengalih perhatian (seperti cermin besar, karya seni dramatik atau hiasan dinding tebal) menambah dinding accent bersebelahan dengannya boleh mengelirukan dan berlebihan dalam sesuatu ruang. Oleh itu susuli dengan berhati-hati. Diingatkan sekiranya terdapat sesuatu barangan yang melebihi dari yang lain, elemen lain haruslah dihias dengan nada lebih tenang, menyokong peranan (jangan terlalu ‘memaksa’ dinding accent bilik yang tidak ‘mampu’ untuk diserlahkan – lepaskan cara ‘rules breaking’ ini kepada yang profesional. Dengan itu, ia membawa kita dalam pemilihan warna dalam mengecat hiasan dinding.

Servis Cat Dinding Rumah Lain Yang Kami Tawarkan:

Dinding Luar Rumah

Dinding Bilik

Panduan Warna Bagi Mengecat Dinding Feature Wall

Cat dinding accent kelihatan paling organik apabila warnanya lebih gelap dari dinding lain di dalam bilik – ia kelihatan klasik.

Kombinasi warna terbalik tidak mustahil (contoh; dinding accent dalam bilik yang agak terang dicat dengan warna yang lebih ‘dalam’) tetapi ia nya memerlukan kemahiran dan ketajaman mata dalam menggunakan warna dan menghias, jadi ‘beginners’ akan lebih baik berpegang dengan konsep warna tradisional.

Pada masa yang sama, warna dinding accent sepatutnya tampak harmoni dengan warna dinding bersebelahan. Jika merasa ragu, cat dinding ‘statement’ anda dengan warna yang sama tetapi dengan 2 warna lebih gelap daripada yang lain – ia sentiasa kelihatan menonjol.

Pastikan dinding accent saling berkait dengan hiasan yang tersedia. Cara terbaik untuk menggabungkannya dengan menggunakan satu daripada warna di bilik dengan berulang.

Mengambil kira rona fabrik cadar, bahan-bahan hiasan atau seni, pilih salah satu dari warna berikut dalam mengecat dinding accent anda.

Jangan hanya memilih warna dominan dalam menghias (seperti warna lapisan perabot dan langsir) sebaliknya, ia akan nampak terlalu banyak persamaan di mana apabila segalanya anda ingin tekankan walhal tiada apa yang berkesan.

Janganlah anda padankan ia dengan warna ‘beige’ karpet anda yang membosankan! Anda boleh lakukannya lebih baik dengan menggunakan warna-warna berinspirasi. 

Apabila memilih cat warna untuk dinding accent, pertimbangkan aspek barangan yang ingin disusun pada latar belakang dinding. 

Perlu pastikan ia cukup perbandingan, jadi warna tampak selaras dengan indah – anda tidak mahu perabot, seni dinding dan hiasan-hiasan lain bertembung dengan warna dinding, atau bercampur serta melenyapkan warna latar anda yang baharu. 

Jika anda berpengalaman dalam menghias menggunakan cat, dinding accent dapat memberi gaya yang baik. Bagi mereka yang baru berjinak dan tidak biasa bermain dengan warna yang berani, menambah dinding accent adalah permulaan terbaik dalam bereksperimen dengan kemungkinan.

Testimoni

Pasukan Pakar Cat Pro telah menjalankan khidmat yang baik dengan kerja cat dinding feature wall untuk kondo saya di Ampang! Harga servis cat turut berpatutan! - Encik Agus

Sebut Harga Percuma

ST Coatings Enterprise 

001400998-W

Alamat

C-09-05, Kondominium Aseana Puteri, Jalan Puteri 9/1, Bandar Puteri Puchong, 47100 Puchong, Selangor